October 15, 2020

Ekonomin läker från Corona

Få företag gjorde goda resultat under våren 2020, och Sveriges ekonomi har känt av rubbningen. En ny prognos från statliga Konjukturinstitutet visar dock att framtiden kan se ljusare ut än förmodat.

Under det våren föll Sveriges tillväxt med 8,3 procent som följd av pandemins oroligheter. Det rapporterade det statliga Konjunkturinstitutet till SVT nyheter.

Det finns dock ljus på horisonten.

“Vi ser nu tydliga tecken på att vi får en kraftig rekyl uppåt under det tredje kvartalet”, säger Ylva Hedén Westerdahl, prognoschef vid Konjukturinstitutet.

Långvarig lågkonjunktur kan vänta

Trots den ljusnande framtidsutsikten för industrin väntas inte särskilt många nyanställningar. Prognoschefen påpekar att Sverige riskerar att befinna sig i en lågkonjuktur fram tills 2023.

Arbetslösheten stiger fortfarande, och det väntar den fortsätta göra kommande året. I år väntas andelen arbetslösa att landa på 8,3 procent.

Anledningen att arbetsmarknaden inte väntas se samma uppsving som resten av ekonomin baserar Hedén Westerahl på de permitteringar som sågs under våren.

Företagen behöver återhämta sig ekonomiskt innan de kan anställa någon alls, och när de väl anställer väntas de återanställa hellre än nyanställa.

Pandemin och industrin

Prognoschefen ser att vändningen beror på två saker: en ökad efterfrågan på svensk export och de stödåtgärder som regeringen tagit till.

Osäkerheten som följde i pandemins fotspår innebar att världshandeln saktade in. Under våren rapporterade NyTeknik om hur stora svenska bolag som Volvo, SKF och SSAB såg tydlig påverkan på sina resultat under Q2.

Många av dessa företag har dock publicerat ljusa prognoser för Q3, i linje med rapporten från Konjukturinstitutet.

Vad bör företag göra i lågkonjuktur?

Få företagare har nog kommit undan att höra att den kommande tiden kommer att vara påfrestande. Men vad kan man egentligen göra?

Här är våra bästa tips på vad den med företag ska göra i en lågkonjuktur.

Sprid riskerna över marknader Något som alla företag borde göra oavsett om affärerna blomstrar eller går trögt är att hitta fler marknader. Genom att ha take-away, en restaurang och försäljning av signatursåsen på burk kan företaget sälja till betydligt fler kunder, än om de enbart hade haft en av dem.

Ligg ett steg före konkurrenterna I en situation som denna är det extra viktigt att hålla koll på konkurrensen. Det kan funka både som inspiration och som sporre.

Se till att alltid hålla koll på vad motståndaren gör både bra och dåligt. Kanske finns möjligheten att vinna över ett par stamkunder om du gör något bättre.

Håll huvudet kallt Att hålla huvudet kallt är lättare sagt än gjort, det är vi väl medvetna om. Att hålla lugnet och tänka långsiktigt är dock en av de viktigaste saker en företagare kan göra.

Ta inga drastiska och dramatiska beslut, utan ha is i magen innan viktiga val görs.

Behöver ditt företag en hjälpande hand?

Vi på Mynt älskar företagande och allt vad det innebär - även när saker krånglar.

Har du just nu behov av en extra ekonomisk push? Vi hjälper dig mer än gärna. Ring oss på 010 198 0300 eller mejla oss på info@mynt.se, så löser vi det tillsammans.

November 26, 2020

Begränsad alkoholförsäljning kan slå hårt

Nya riktlinjer hindrar restauranger och barer från att sälja alkohol efter klockan 22:00. För många i branschen står alkoholförsäljningen för knappt hälften av intäkterna.

November 19, 2020

6 sätt att digitalisera företaget

Den nuvarande situationen med social distans och hemmakontor har öppnat mångas ögon för behovet av digitalisering. I det här blogginlägget går vi igenom några av sätten som ditt företag kan utvecklas i rätt riktning för framtiden.

November 11, 2020

Så handlar kunder på nätet

Företag och kunder har hunnit vänja sig vid social distans, hemmakontor och handspritande. Spelplanen för näthandel har förändrats - men hur? Vi kikar närmare på fyra tydliga trender.

November 5, 2020

Hur funkar factoring?

Kärt barn har många namn, och factoring är inget undantag. Fakturafinansiering, factoring, fakturabelåning, fakturaköp är alla namn på liknande saker. Med det finns vissa skillnader som kan vara bra att veta. Men hur funkar det egentligen?

October 29, 2020

Nystartade företag trotsar trenden

I pandemins fotspår syns mest tragedier och konkurser, men det finns delar av arbetsmarknaden som trotsar trenden. Oväntat många nya företag har fötts under karantän.

October 22, 2020

3 fördelar med företagskort

Alla har vi hört om dem, men vad innebär egentligen ett företagskort för ditt företag? Vi har listat tre fördelar för den som väljer att använda företagskort.

Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse, marknadsföra oss bättre och förenkla vår tjänst. Du kan läsa mer om vilka cookies vi använder i våra Integritetspolicy.