September 24, 2020

Regeringsstöd för småföretagare föreslås

Efter ett tidigare stöd till större företag har regeringen även planerat ett stöd för enskilda näringsidkare. Stödet ska lindra pandemins ekonomiska effekt på näringslivet.

Regeringen presenterade nyligen ett förslag på ett nytt stöd för småföretagare, det rapporterar SVT nyheter. Ersättningen kommer täcka förlorade intäkter upp till 120 000 kronor.

Stöd för mindre verksamheter

En stor konsekvens av Covid-19 har varit effekten på näringslivet. Köpebeteendet för både varor och tjänster har förändrats drastiskt. Nu vill regeringen erbjuda ekonomiskt stöd till enskilda näringsidkare.

Stödet kommer att ersätta upp till 75 procent av omsättningstappen, förutsatt att företaget föregående år hade en omsättning på minst 200 000 kronor.

“Det innebär att hantverkare, frisörer, frilansare, fotografer och andra nu kommer att få ett stöd för förlorade intäkter precis som alla andra företagare”, säger Centerpartiets ledare Annie Lööf.

Bakom förslaget står regeringspartierna, Centerpartierna och Liberalerna. Stödet väntas betalas ut under både 2020 och 2021.

Tidigare ekonomiska åtgärder

Tidigare i somras kom ett annat ekonomiskt stöd till företag. Vi skrev om vårens satsningar i vår artikel om företagsstöd under Covid-19.

Stödet i pandemins början innebar ett omställningsstöd, där företag fick hjälp att etablera socialt distanserade arbetsrutiner. Det innebar bland annat restauranger som fick lägga sitt fokus på take away hellre än sittande gäster.

En annan del av regeringens stödåtgärder var även att delvis ersätta korttidspermittering. På så sätt kunde jobb räddas, även om företaget kämpade ekonomiskt.

Internationellt är optimismen på topp

Pandemin och dess konsekvenser till trots kämpar företagarna flitigare än någonsin. Även om de ekonomiska resultaten ser dystra ut på många håll har framtidssynen gått i motsatt riktning.

En undersökning gjord av Wells Fargo har kartlagt småföretagares attityd, inställning och framtidstro. Nästan hälften av de tillfrågade trodde att företagets affärer skulle bli bättre under 2021.

Synen på nuläget är av förklarliga skäl pessimistisk, när siffror jämförs med motsvarande period förra året. Andelen företagare som är positiva till sin affärssituation sjönk med 20 procentenheter till 19 procent.

En starkare företagsekonomi

Är det dags för ditt företag att ta nästa steg i tillväxten? Vi kan hjälpa dig med ekonomin.

På Mynt specialiserar vi oss på kreditkonton, företagslån och fakturafinansiering. Hör av dig till oss på 010 198 0300 eller info@mynt.se, så snackar vi om saken.

November 26, 2020

Begränsad alkoholförsäljning kan slå hårt

Nya riktlinjer hindrar restauranger och barer från att sälja alkohol efter klockan 22:00. För många i branschen står alkoholförsäljningen för knappt hälften av intäkterna.

November 19, 2020

6 sätt att digitalisera företaget

Den nuvarande situationen med social distans och hemmakontor har öppnat mångas ögon för behovet av digitalisering. I det här blogginlägget går vi igenom några av sätten som ditt företag kan utvecklas i rätt riktning för framtiden.

November 11, 2020

Så handlar kunder på nätet

Företag och kunder har hunnit vänja sig vid social distans, hemmakontor och handspritande. Spelplanen för näthandel har förändrats - men hur? Vi kikar närmare på fyra tydliga trender.

November 5, 2020

Hur funkar factoring?

Kärt barn har många namn, och factoring är inget undantag. Fakturafinansiering, factoring, fakturabelåning, fakturaköp är alla namn på liknande saker. Med det finns vissa skillnader som kan vara bra att veta. Men hur funkar det egentligen?

October 29, 2020

Nystartade företag trotsar trenden

I pandemins fotspår syns mest tragedier och konkurser, men det finns delar av arbetsmarknaden som trotsar trenden. Oväntat många nya företag har fötts under karantän.

October 22, 2020

3 fördelar med företagskort

Alla har vi hört om dem, men vad innebär egentligen ett företagskort för ditt företag? Vi har listat tre fördelar för den som väljer att använda företagskort.

Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse, marknadsföra oss bättre och förenkla vår tjänst. Du kan läsa mer om vilka cookies vi använder i våra Integritetspolicy.