25 december 2020

8 frågor om kontaktlösa betalningar

Kontaktlösa betalningar blir allt vanligare såväl i matbutiken som i kollektivtrafiken. Men hur är det egentligen de fungerar? I den här artikeln gör vi en djupdykning i kontaktlösa betalningar.

Tidigare har kort behövt dras i eller sättas in i betalterminaler för att betalningen ska kunna genomföras. Så är inte längre fallet, när kontaktlösa betalningar har blivit en del av vardagen för många.

Vad är kontaktlösa betalmetoder?

Det finns flera typer av kontaktlösa betalningar. I vissa fall rör det sig om ett fysiskt bankkort som kan läsas av på avstånd. Andra gånger rör det sig om ett helt digitalt system, till exempel Apple Pay eller Google Pay.

Vad menas med att blippa?

Att blippa innebär att betala genom att hålla ett kort eller en enhet nära en betalterminal. I somliga fall behöver kortet vidröra terminalen, men inte alltid.

När betalningen blippas behövs i många fall ingen kod, vilket gör det väldigt smidigt för mindre köp.

Om en betalterminal stödjer kontaktlösa betalningar syns detta med en symbol. Symbolen består av tre staplade, rundade linjer med en lätt böjning längst det vertikala mittpunkten.

Google Pay, Apple Pay eller Samsung Pay - vilken är bäst?

Även om de kontaktlösa betalningarna på många sätt fungerar likadant är de unika för varje mobiltillverkare. Valet mellan dem är därför ganska lätt att göra.

För den som planerar att blippa med en iPhone är Apple Pay det enda alternativet.

Med en Android finns dock två alternativ, beroende på mobilens märke. Google Pay fungerar för många olika tillverkare. Samsung Pay fungerar bara som namnet skvallrar om för Samsung.

Vilken som är bäst är därför inte en helt rimlig fråga att ställa. Frågan är snarare vilket ekosystem du redan tillhör.

Hur aktiveras kontaktlösa betalningar?

För att börja använda kontaktlösa betalningar är allt som krävs oftast några snabba inställningar på telefonen.

Somliga internetbanker har spärrar som hindrar kontaktlösa betalningar som standard. I samband med att dessa stängs av går det även att ställa in exempelvis hur många kodlösa betalningar som får göras i rad.

I början av året höjdes gränsen för hur stora belopp som får blippas. Den dubblades från de 200 kronor många är vana vid till 400 kronor.

Vilka kort funkar?

Idag är de flesta stora banker kompatibla med kontaktlösa betalningar. I Sverige är till exempel Danske Bank, Handelsbanken, Nordea och Swedbank med i utvecklingen.

Det varierar dock mellan banker huruvida stöd ges för Visa eller Mastercard. Ibland är det en av dem, ibland båda.

För att ta reda på om ditt kort är kompatibelt är det lättast att kontakta din bank.

Funkar det med företagskort?

Ja, det finns företagskort som fungerar med kontaktlösa betalningar. Mynts företagskort är ett av dem.

Bestäm själv i appen om korten ska gå att blippa med en enkel inställning. Företagskortet går även att lägga till i en digital plånbok såsom Apple Pay för ännu smidigare betalningar.

Är det säkert att använda kontaktlösa betalningar?

Ja, kontaktlösa betalningar är säkra. Många gånger kan de till och med vara säkrare än fysiska alternativ.

Anledningen till detta är bland annat att kortuppgifterna inte sparas i telefonen eller vilken enhet som nu används. När bankkortet väl har synkats med Apple Pay eller Google Pay krypteras all information, och varken mobilen eller betalterminalen använder dina statiska kortuppgifter.

Det här gör att även om någon skulle få tillgång till informationen som utbyts under betalningen, hade den inte gått att använda till något. Den är unik för transaktionen.

Borde mitt företag använda dem?

För varje år blir samhället mer och mer kontantlöst, och i samma takt blir kontaktlösa betalningar allt mer populära.

Att ge anställda möjligheten att göra kontaktlösa betalningar med ett företagskort hellre än att betala ut ersättning för utlägg kontant är en lösning för framtiden. Läs gärna mer om fördelarna med företagskort ifall du är osäker på om företagskort är rätt för ditt företag.

Vi på Mynt brinner för att hjälpa företag vara redo för morgondagen. Vill du diskutera ditt företags framtidsvisioner?

Ring oss på 010 198 0300 eller mejla oss på info@mynt.se så låser vi upp nya möjligheter tillsammans.

Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse, marknadsföra oss bättre och förenkla vår tjänst. Du kan läsa mer om vilka cookies vi använder i våra Integritetspolicy.