5 november 2020

Hur funkar factoring?

Kärt barn har många namn, och factoring är inget undantag. Fakturafinansiering, factoring, fakturabelåning, fakturaköp är alla namn på liknande saker. Med det finns vissa skillnader som kan vara bra att veta. Men hur funkar det egentligen?

Vad är factoring? Factoring och fakturafinansiering innebär att en företagare får finansiering med en eller flera fakturor som säkerhet.

Factoring och fakturafinansiering är samlingsnamn för olika typer av finansiering som exempelvis fakturabelåning och fakturaköp.

När används factoring?

Innan ett företag fått rullning på inkomsterna kan slutet av månaden vara tuff. Löner ska betalas ut, kontorshyran ska in och fakturan för den nya datorn ligger och väntar.

Ofta har nyare företag pengar låsta i fakturor där förfallodatumet är långt bort. Det finns alltså en garanterad inkomst, men den finns inte på kontot än.

Dessa gånger passar factoring perfekt. Mot en avgift lånas delar av eller hela fakturabeloppet ut till företaget. När fakturan så småningom betalas av kunden betalas lånet av till långivaren.

Hur bokförs factoring?

När en faktura ska belånas börjar du med att bokföra fakturan som du vanligtvis gör i ditt bokföringssystem. Därefter finns det flera vägar att gå. En utförlig guide för bokföring vid fakturafinansiering går att hitta på Bokföringstips.se.

Känner du dig osäker är det bästa alternativet att ta hjälp av en bokföringsfirma. Det är bättre att betala en mindre avgift direkt än att det blir fel och straffar sig ekonomiskt vid årsredovisningen.

Vad innebär regress?

Regress innebär som i sin engelska motsvarighet återgång. Inom fakturafinansiering handlar det om i fall en faktura säljs eller belånas med eller utan regress.

Om ett factoringbolag köper en faktura utan regressrätt tar de över ansvaret för skulden.

Skillnad på fakturabelåning och fakturaköp Den största skillnaden vid fakturafinansiering är mellan fakturabelåning och fakturaköp.

I grunden ligger skillnaden i vem som har ansvaret för att driva in skulden. Vid fakturabelåning har låntagaren ansvaret, medan långivaren har ansvaret vid ett fakturaköp. Vid ett fakturaköp har företaget helt lämnat över ansvaret att driva in skulden till den som köpt fakturan.

Vid fakturabelåning är det företagets ansvar, men å andra sidan känner oftast slutkunden igen sig eftersom fakturan ändå kommer från företaget man köpte varan eller tjänsten från.

Vad som är bäst beror på vad som är viktigast för företaget. Vid fakturaköp förlorar man en del av kund relationen, om den är viktig, är fakturabelåning bättre.

Vad är fördelarna med factoring?

Den största fördelen med fakturabelåning är att det ger flexibilitet. Investeringar och inköp behöver inte vänta på grund av en förfallodag.

Vidare kan factoring vara ett tryggare lån, i och med att pengarna redan är på väg in. På så sätt kan räntor planeras lättare, och oron över att inte kunna betala av lånet är lägre.

Ta det lugnt - Mynt löser det

När ekonomin kniper finns vi här för att hjälpa dig, oavsett på vilket sätt du vill ha hjälp. Vi kan erbjuda en bred arsenal av finansieringslösningar, bland annat factoring, företagslån och ett alldeles eget företagskort.

Finns det utvecklingspotential i ditt företag? Vi kan väl snacka om saken! Du når oss på info@mynt.se eller 010 198 0300.

26 november 2020

Begränsad alkoholförsäljning kan slå hårt

Nya riktlinjer hindrar restauranger och barer från att sälja alkohol efter klockan 22:00. För många i branschen står alkoholförsäljningen för knappt hälften av intäkterna.

19 november 2020

6 sätt att digitalisera företaget

Den nuvarande situationen med social distans och hemmakontor har öppnat mångas ögon för behovet av digitalisering. I det här blogginlägget går vi igenom några av sätten som ditt företag kan utvecklas i rätt riktning för framtiden.

11 november 2020

Så handlar kunder på nätet

Företag och kunder har hunnit vänja sig vid social distans, hemmakontor och handspritande. Spelplanen för näthandel har förändrats - men hur? Vi kikar närmare på fyra tydliga trender.

29 oktober 2020

Nystartade företag trotsar trenden

I pandemins fotspår syns mest tragedier och konkurser, men det finns delar av arbetsmarknaden som trotsar trenden. Oväntat många nya företag har fötts under karantän.

22 oktober 2020

3 fördelar med företagskort

Alla har vi hört om dem, men vad innebär egentligen ett företagskort för ditt företag? Vi har listat tre fördelar för den som väljer att använda företagskort.

15 oktober 2020

Ekonomin läker från Corona

Få företag gjorde goda resultat under våren 2020, och Sveriges ekonomi har känt av rubbningen. En ny prognos från statliga Konjukturinstitutet visar dock att framtiden kan se ljusare ut än förmodat.

Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse, marknadsföra oss bättre och förenkla vår tjänst. Du kan läsa mer om vilka cookies vi använder i våra Integritetspolicy.