Bästa bokföringsprogrammen för aktiebolag & enskild firma

January 26, 2024

Hitta det bästa bokföringsprogrammet med vår omfattande guide. Vi granskar toppvalen för både aktiebolag och enskilda firmor, inklusive gratisalternativ.

På marknaden erbjuds det en rad olika bokföringssystem och redovisningsprogram. De flesta kräver ett abonnemang men det finns även gratis bokföringsprogram. Utvecklingen och tekniken går dessutom hela tiden framåt där bokföringsprogram i dag finns tillgängliga på nätet. Här får du all information du behöver för att välja det bästa bokföringsprogrammet för dig.

Kort om bokföringsprogram

Idag har du som företagare alla möjligheter att spara in på kostnader för en revisor som sköter bokföringen och ser till att allting görs enligt bokföringslagen. Om du inte har en revisor kan du sköta allt från den löpande bokföringen till bokslut och årsredovisningar själv. Det finns en mängd olika program, antingen lokala eller molnbaserade, som du kan använda.

Många företag väljer molnbaserade tjänster istället för lokala system. Visst kan du få tillgång till gratis program, men de flesta kostar en slant. Vanligtvis är det ett abonnemang som löper månadsvis. Hur mycket de kostar beror på hur avancerade de är och vilka funktioner de erbjuder. Ju mer funktioner och tillbehör, desto dyrare brukar de vara. Här bör du välja program efter de krav och behov du har.

Molnbaserade bokföringsprogram kontra lokala

Kort förklarat är lokala bokföringsprogram ett program, en hårdvara, som du investerar i och som är lokalt installerat på ditt kontor. Du får själv stå för installation, licenser, uppdateringar och se till att backuper fungerar.

Ett annat alternativ är att din hårdvara drivs från en extern server. Då är det en leverantör som erbjuder hostingtjänster som äger den och du betalar för tjänsten. Den ger dig då en plats och datakapacitet, oavsett hur mycket du använder. Här krävs det tillgång till internet för att du ska kunna använda din mjukvara.

När det gäller molntjänster sker allt online där du betalar för det du använder och inte en viss datorkapacitet som finns på en fysisk server. Det är ett eget system och som oftast är skalbart. Molntjänster är därför mer kostnadseffektiva, kräver inget lokalt underhåll och behöver du mer eller mindre kapacitet kan du alltid ändra. System i molnet är säkra och backuper sker kontinuerligt.

Bokföringsprogram Bäst i Test

Precis som för många andra produkter och tjänster genomförs det tester på vilka som bäst. Det sker även med utbudet av olika bokföringsprogram. De bäst i test som utfördes 2023 var det nedanstående tre som låg i topp. Samtliga är bokföringsprogram online.

  1. Visma Ekonomi
  2. Bokio
  3. Fortnox

Fördelarna med dem är att de är molnbaserade och uppdateras kontinuerligt både vad gäller funktioner och lagar. Alla tre har även bra support. Allt du behöver är tillgång till internet. Det kan i och för sig vara en nackdel om du inte har internettillgång, men i dagens läge är det sällan ett problem. Tvärtom, det betyder att du inte är platsberoende för att sköta din bokföring.

Bokia och Fortnox erbjuder sitt enklaste program gratis och Visma eEkonomi ger en gratis provperiod. De är dessutom relativt billiga med kostnader mellan 219 kronor och 299 kronor per månad. Nackdelarna med dem är att om du vill ha mer avancerade affärssystem så kostar det mer månadsvis, men för företag som är större är det praktiskt och nödvändigt.

Om du inte vill sköta bokföringen själv och söker bokföringsprogram med fullservice har exempelvis nedanstående tjänster fått bra betyg. Dock kan kostnaden vara högre.

  1. Wint
  2. PE Accounting
  3. Fortnox
  4. Voitto

Kostnaden för dem är mellan 1 195 kronor och 7 000 kronor per månad, beroende på val. Här kan det även tillkomma uppstartskostnader och kostnader för tilläggstjänster. Men exempelvis Aspia ger pris på offert efter behov och Voitto ger ett fast pris utifrån storleken på företaget.

Gratis bokföringsprogram

Många gånger är bokföringsprogram som är gratis precis lika bra som de du betalar en avgift för. Däremot finns det vissa väsentliga skillnader som exempelvis hur många och vilka funktioner du får tillgång till.

En annan faktor att ha i åtanke är hur mycket som är automatiserat vad gäller administrations- och bokföringsflöden. Det innebär vanligtvis mer manuellt arbete, vilket fungerar om du har en enkel bokföring och ett fåtal transaktioner.

De flesta gratis bokföringsprogram har oftast begränsad support och möjlighet till mer avancerade funktioner kräver att du väljer deras abonnemang.

De bästa alternativen vad gäller gratis bokföringsprogram är bland annat:

  1. Wrebit - ligger i topp och erbjuder en gratisapp och har i sitt bokföringsprogram fokuserat på att funktionerna ska vara så kompletta som möjligt
  2. Dooer - bokföring online som passar små enskilda firmor och mindre aktiebolag
  3. Enkelbok - lämpligt för enskilda firmor, små ekonomiska föreningar och mindre aktiebolag
  4. Kapitas - ett enklare bokföringsprogram för mindre företag
  5. Bokio - deras enklaste bokföringsprogram är gratis, övriga kräver abonnemang
  6. Fortnox - även bokföring med Fortnox är gratis med deras enklaste program

Vad du dock bör tänka på är vilka krav och behov du har innan du gör ditt val. Om du exempelvis har många transaktioner och behöver ett mer automatiserat bokföringssystem är sällan gratis bokföringsprogram det bästa alternativet.

Gratisversionerna passar det lite mindre företaget som inte har så många affärshändelser att bokföra. För mellanstora och större företag rekommenderas att du köper till lite fler produkter eller väljer ett program som är mer lämpat för större företag.

Bokföringsprogram för aktiebolag

Tidigare var det ett krav för aktiebolag att anlita en revisor som skötte bokföring, bokslut och årsredovisning. Idag är det inte längre ett krav för mindre aktiebolag. Däremot kräver ett aktiebolag ofta ett mer avancerat bokföringsprogram med lite mer omfattande funktioner samt kringtjänster.

Både Visma eEkonomi och Fortnox är bra alternativ som ger ett helhetsgrepp vad gäller allt från bokföring, fakturering och moms till löner, deklarationer och årsredovisningar.

Bokföringsprogram för enskild firma

När det gäller bokföringsprogram för enskilda firmor kan bokföringsprogram på nätet rekommenderas. Här kan det till och med fungera med ett gratisbokföringsprogram. Det blir både billigare och smidigare än att anlita en bokföringskonsult eller revisor för bokföringen.

Dessa program kräver sällan några större kunskaper för att hantera och du får hjälp med det du behöver. Exempelvis löpande bokföring, fakturering, löner, bokslut samt deklaration. Även här är Visma eEkonomi och bokföring med Fortnox rekommenderade med sin automatiska bokföring.

Att ha i åtanke när du väljer bokföringsprogram

Utgå från dina behov och storleken på ditt företag. Titta sedan på följande:

  1. Online eller lokalt
  2. Tillgänglig och kunnig support
  3. Lätt att hantera och navigera
  4. Utbyggbart
  5. Koppla till banken
  6. Kostnader och skalbarhet
  7. Säkerhet och backup

Mynts företagskort – direkt kopplat till bokföringen

Ett smart sätt att förenkla företagets bokföring är att använda Mynts företagskort som automatiskt registrerar och kategoriserar dina utgifter direkt in i bokföringen och som hjälper dig att hålla koll på utgifterna i realtid. Väljer du rekommenderade bokföringsprogram såsom Visma eEkonomi, Fortnox eller PE Accounting har du fördelen att Mynts företagskort snabbt och enkelt kan integreras med dessa system. Men Mynt funkar utmärkt med vilket system du än använder.